2013. január 22., kedd

Napfényizzó

Az izzógyártás szép múltjának egy kevésbé ismert, de annál érdekesebb eleme az ún. napfényizzó. Ez egy hagyományos izzólámpa, amit kék színű neodímium-üvegből készítenek. Az ötlet viszonylag egyszerű: a kék üveg, mint egy színszűrő, kiszűri a spektrum nagyobb hullámhosszú (vagyis a vörös és sárga) fény nagyobb részét, és így a napfényhez közel álló, fehér fényt kapunk.
Egy kis tudományos kiegészítő magyarázat a jobb érthetőséghez (aki ezt szívesebben kihagyná, ugorjon nyugodtan a következő bekezdésre): a hagyományos izzólámpa nagyjából 2700 oC-on (kb. 3000 Kelvin) izzik. Mint izzó tárgy, viszonylag ideális fekete testnek tekinthető, amely minden hullámhosszon sugároz, és egy, a hőfoka által meghatározott helyen van az intenzitás maximuma. Ez a maximum a wolframszál izzítási hőfokán az infra tartományban van, és emiatt a vörös és sárga fény ami viszonylag erős a látható tartományból. Nem véletlen, hogy az izzólámpák jelentős mennyiségű hőt sugároznak le, és arányaiban kevés látható fényt. Mint ahogyan az sem véletlen, hogy azonos teljesítményű izzót kékre vagy zöldre festve sokkal gyengébb fényt érzékelünk, mint pirosra vagy sárgára festve. A szem eleve érzékenyebb az utóbbiakra, és még több is van belőlük az izzólámpa fényében, tehát nem mindegy, milyen hullámhosszt akarunk kiszűrni. A nap egy nagyjából 6500K hőmérsékletű fekete testnek tekinthető, és az ahhoz tartozó színspektrumot próbáljuk megközelíteni, mivel olyan forró izzólámpát nem tudunk előállítani.

A képen a legalsó, 3000K-es vonal, ami az izzószál hőfokához tartozik,
a legfelső 6000K-es pedig nagyjából a Nap görbéjének felel meg
Felvéve a fonalat a tudományos kitérő előtt, a színes burával kiszűrtük a nagyobb hullámhosszú színeket, így amellett, hogy fehérebb fényt kapunk, gyengébbet is. Éppen ezért, mivel a kisugárzott fénynek csak egy részét látjuk a színszűrő után, a napfényizzóból mindig nagyobb teljesítményt kell használni. 60W-os és 100W-os verzióban gyártották régen. Előbbi 300, a nagyobb 500 lumen fényáramot tudott szolgáltatni (összevetésképpen, egy 60W-os normál izzó fényárama 710 lumen, a 40W-osé 410 lumen). Éppen ezért, ezt mindig csak közvetlen megvilágításra, ernyős lámpában használták, hogy minél több fény koncentrálódjon a kicsi, jól megvilágítandó felületen. A 60W-os egymagában csak igen közelről ad megfelelő megvilágítást, az egymagában is erős fényt adó 100W-os sajnos már nagyon régen kihalt.
Rossz hatásfoka ellenére semmivel nem utánozható, ragyogó fényt ad, olvasáshoz, munkához rendkívül jó, én szeretem. Lecsaptam a lehetőségre, amikor véletlenül (vannak vajon ilyen véletlenek?) felfedeztem, hogy itt-ott még lehetett kapni 60W-os napfényizzókat, és készleteztem belőlük. 100W-osból összesen 4 db-ot sikerült venni potom pénzért egy magánszemélytől, pedig tényleg annak van egymagában is igen jó erős fénye.
Személyes kiegészítés: anno, nagyon régen, 15 évvel ezelőtt nagymamám konyhájában a pultot megvilágító egyik izzó ilyen kék napfényizzó volt. Nemrég egy dobozból előkerült az ő nagyon régi, agyonhasznált, és még életképes izzója, és én is megértettem, mi volt az a különleges kék izzó.

A következőkben néhány képet mutatok ezekről a háztartásokban kevésbé ismert fényforrásokról.

Napfényizzó működés közben
Klasszikus 60W-os napfényizzó régimódi Tungsram csomagolásban
60W-os napfényizzó
Napfényizzó szemből. :-)
100W-os napfényizzó még régebbi Tungsram csomagolásban 
100W-os napfényizzó réz foglalattal
Itt látható, hogy a 100W-os napfényizzó a normál izzóknál nagyobb burával készült
És végül a kép közepén 60W-os napfényizzó már General Electric csomagolásban
És végül: ne hagyjátok magatokat átverni „kellemes, napfény színű” fénycsövekkel, ha szobai lámpába vennétek! A napfényszerű megvilágítás kis fényerőnél kellemetlen és sápadt fényt ad, csak intenzív helyi megvilágításra alkalmas (pl. műhely-vagy olvasólámpa)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése