2013. február 5., kedd

Nagyobb teljesítményű izzók


Ma olyan izzótörténeti fejezetet mutatok be, melyhez nem kapcsolódik fizikai magyarázat. Amikor még az izzólámpák uralták a piacot, és csak csarnokok és közterületek megvilágítására használtak fénycsöveket és higanygőzlámpát, akkoriban tekintélyes méretű és teljesítményű hőmérsékleti sugárzókat (közkeletű nevén csak izzókat) gyártottak. E27-es, azaz normál foglalathoz 300W-os méretig gyártották körte formában, ennél nagyobb teljesítmény csak speciális izzóknál fordult elő ezzel a fejeléssel, ezt majd külön mutatom be. A teljesítménnyel itt már a bura átmérőket is növelték, a normál izzók 60mm-es (később 50 vagy 55mm-es) buráján felül 68,80 és 90mm-es átmérőjű burákkal készültek. 300W-os izzót eddig nem sikerült lelnem, de a 90mm már igencsak tekintélyparancsoló lehet. :-)
Azzal bizonyára mindenki találkozott már, akinek van otthon lámpája, hogy a többségüket 60, esetleg 100W-os izzóra tervezik meg (legalábbis ott kezdenek el égni a szerelvények). Ennek alapján nehéz elképzelnem, milyen lámpatestekben használták ezeket a nagy izzókat, bár nyilvánvalóan nem lakossági körben terjedtek el. Fényük viszont pazar, de belenézni már nem jó, mert nagyon kápráztat. Az izzólámpák fénykibocsátása a teljesítmény növelésével javul, így pl. egy 150W-os izzó ad annyi fényt, amennyit 3*60W adna.
A Tungsram egyik már GE-Tungsram néven futó (tehát mindenképpen 90 utáni) katalógusa szerint valamennyi kivitelt gyártották világos (átlátszó) és belül homályosított kivitelben is. Manapság szerepüket nagyteljesítményű kompakt fénycsövek és halogén fényvetők vették át. Ezek a formás óriáskörték pedig megmaradnak a gyűjteményemben ipartörténeti emléknek.

200W-os izzó dobozában. Már a csomagolásból
is sejthető, hogy ősöreg példánnyal állunk szemben
Baloldalt a feljebb bemutatott 200W-os izzó (80mm-es buraátmérő),
utána sorban 150W-os (68mm átmérő), normál 60W-os (60mm) és
egy kriptonizzó (50mm átmérő)
150W-os izzó a '80-as évekre jellemző csomagolásban
150W-os izzó
200W-os izzó
Ilyen méreteknél már jól látszik a wolfram spirál alakja, valamint
a normál izzókhoz képest egyel több felfüggesztés is
200, 150 és 60W-os izzók a terítéken

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése