2013. február 7., csütörtök

650W-os Tungsram izzó

Ilyet még én sem láttam, de úgy éreztem, ez nem maradhat ki a gyűjteményből. Tulajdonképpen nagyon vészes árat sem kért érte a tulaj. Miről is van szó? Egy speciális kialakítású, nagyteljesítményű reflektorizzóról. Maga az izzó E27-es fejelésű, ebből nagyjából a mérete is megsaccolható – nem nagy. Elgondolkodtató, milyen speciális üveget alkalmazhatnak ide, ami kibírja azt a rendkívül nagy hőterhelést, főleg a változást, amit bekapcsolás után kap. Mert fűt rettenetesen, egy mezei lámpa fél perc alatt átmelegszik tőle. Csak valami erre kiképzett fémtestű reflektor lehet képes ekkora hőt elviselni, hiszen a 650W-ból valamivel több mint 600 hő formájában távozik.
Az izzószál nem túlságosan vastag, viszont hosszú. 10 darab nagyjából 1 cm-es szakaszra van felhajtogatva, az egész egy speciális állványszerkezetbe fogva. Hasonló hosszúságú (kicsit rövidebb) az 500W-os halogénizzó a nagy reflektorokban.
Természetesen a fénye rettentő nagy. Azt egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mikori gyártmány lehet, a csomagolásából tippelve szerintem 30 évnél nem fiatalabb. Mutatok róla képet is:

Klasszikus piros-kék-fehér Tungsram csomagolás

Íme a speciális izzószerkezet. Sok volfrám kis helyen is elfér. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése