2013. február 24., vasárnap

Tungsraglobe izzók


Ma egy olyan különleges formájú és fényhatású izzóról írok, amelynek népszerűsége a mai napig töretlen. Igaz, a volfrámszálas izzókat az EU rég letiltotta a polcokról, de ebben az egy kivitelben tényleg egész eredményesen tudják már utánozni kompakt fénycsöves megoldásokkal az eredetit. Bár korábban minden ilyen próbálkozásnak elég csúnya lezárása volt a foglalatnál, most már találni olyat, ami alakra szinte tökéletesen izzóformájú.
A globe izzó remekül mutat csillárban, állólámpában, átlátszó nagy lámpaburákban. Nagy mérete és így kisebb fénysűrűsége miatt a hatásfoka is rosszabb, mint egy normál átmérőjű opálizzónak. Dekoratív fénye és megjelenése viszont mindezért cserébe kárpótol.
Többféle méretben és teljesítményekkel készült, de 2009-es betiltása óta gyakorlatilag beszerezhetetlen egyedisége miatt. Két régi példány porosodik nagyjából 25 éve a családi eszköztárban, míg nemrégiben sikerült beszereznem három darabot a 60W-os G95-ös méretből, így most már dobozolt verzióban is megvan.
Nézzük a képeket a világítótestről, mely, ha nem is pont ugyanolyan fénnyel és alakban, de nagyjából a része maradhat továbbra is mindennapi életünknek:

60W-os G95-ös (95mm átmérőjű) Globe izzó az utolsó
gyártási évekből
Globe izzó üzem közben
Nagy izzóhoz még nagyobb doboz jár :-)
Balra egy 60W-os globe izzó a '80-as évekből (réz foglalattal),
jobbra a feljebb is látható újabb darab
A méretek összehasonlításához: baloldalon egy normál soft
izzó, jobbra a G95-ös globe
100W-os (G125) és 60W-os globe izzók a '80-as évekből
Tungsrasoft és G125 fej-fej mellett

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt szenpeti!

    Remek cikk! Én is izzókat gyűjtök, esetleg felvehetnénk egymással a kapcsolatot, hátha egy kis csereberével mindketten bővíthetjük a gyűjteményt.

    Üdv.: Lacka32

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. T. Lacka32!

      Örülök, hogy rátalált szerzeményeimre. A petipage[kukac]freemail[pont]hu email címen privátban is meg tud keresni, szívesen egyeztetem, miket tudok cserélni, miből van sok, és miből nincsen. :)

      Törlés